Thursday, July 13, 2017

Ma kakav Fructal, ovo je još bolje.... gusti sok !!!







Mislila sam se da li da postavim ovaj recept ili ne.......svašta ja nešto radim, al nekako dosta stvari više ni ne stavljam na blog iz raznoraznih razloga. Jedan od njih je i prejednostavnost recepata koje radim, a u stvari ispadu čisto savršenstvo.
Sokove vidim po sajmovima da ljudi nose, al uvijek sam se pitala kako ih očuvaju da im stoje duže vrijeme a da se ne koristi konzervans. Naravno, svi mi odgovore isto, sve je 100% prirodno, nema nikakvih dodataka, nema nikakve kemije al nekako ne vjerujem u to.
Ili limunska kiselina....sve je prirodno a očuvam sok sa limunskom kiselinom !!!
Meni ona nije prirodna već čista kemija i ja moju priču o receptima odmah tu završim.

Ne znam nikoga tko ne voli Fructalov gusti sok i uvijek kada pomislim na gusti sok Fructalov mi prvi padne na pamet. Valjda je to još okus iz djetinjstva ostao kada taj sok i nije bio svakodnevan za piće...u stvari, kada razmislim ni sada mi nije u svakodnevnom konzumiranju.
Uvijek mi je to bio prekrasan napitak za kojeg bi znala reć da kada ga popiješ par čaša da ti ni ručak nije potreban.
Nedavno sam dobila hrpu nektarina koje su bile toliko mekane (ne trule već mekane) koje sam morala potrošiti isti dan da mi ne bi propale. Ja se uvijek ravnam po sebi, voće volim da mi ima "griza", da je skoro pa zrelo al ne sasvim tako da to nisam ni proslijeđivala nikome dalje jer je stvarno bilo za "pod hitnu" upotrebu .
Radila sam i džem i kompot i nikako se riješit nektarina.
Odlučila sam napravit sok, čisto onako da mi voće ne propadne ni ne sluteći na kakav okus ću na kraju naići.
Naravno, oduševila sam se okusom....raspametila skroz jer je savršen !!!
Baš kao Fructalov al s tim da točno znam što je unutra, bez ikakvih kemikalija, konzervansa i magičnih praškova.
Ponovila sam recept par puta i par dana koristeći i nektarine i kajsije kojih trenutno ima u izobilju i odličan je svaki put, niti mu se ima što dodati ni oduzeti, meni osobno odličan omjer šećera i gustoće.
Sljedeće su mi na redu breskve.....jedva čekam !!!




Potrebno je:
1kg voća (nektarine, kajsije ili breskve)

1.5l vode 
300g šećera
sok od 1-1.5 limuna
Šećer i vodu staviti da zavri pa dodati voće očisćeno od koštica i kuhati 2-3 minute.Dodati limunov sok i ugasiti vatru.
Smjesu dobro izmiksati ili štapnim mikserom ili u blenderu i naliti u čiste staklene boce. Staklenke zatim staviti u veći lonac, preliti poklopac vodom i zakuhati nekih 20 minuta. Spremiti na tamno mjesto do upotrebe.

Iskreno, ja dolijem još malo prokuhane vode, a to radim od oka kada vidim koliko mi je gusta izmiksana smjesa. Ako niste sigurni, jednu čašu soka odvojite i stavite u zamrzivač da se brzinski rashladi i dolijete vode koliko vam odgovara, ako vam treba imalo.


Sok pasteriziran na ovaj način neće "uskisiti" već će se odlično očuvati duže vremena.
Meni je savršen !!!
Slobodno recept možete i učetverostučiti, ne pravi nikakve razlike ni u okusu ni teksturi !
Živjeli !!!

2 comments:

irenalana July 14, 2017 7:14 AM  

Sok izgleda odlicno a i potpuno je prirodan. Nisam bas shvatila treba li oguliti vice prije kuvanja. Kad se boce pasterizuju treba li do vrha da budu uronjene u vodu?

Branka Pratežina July 14, 2017 11:26 AM  

Voće nema potrebe guliti već samo izbaciti košticu iz sredine, a boce ja uronim sasvim u vodu i onda kuham. Može se raditi i da su skoro uronjene al ja preferiram da su uronjene skroz, nekako mi sigurnije ;)

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP