Wednesday, April 17, 2013

Povratak i hrana za Bogove



crni rižot 094


Evo me !!!!
Nije me bilo godinu dana, al me evo nazad !
Malo starija, malo zrelija i malo više pametnija !!!!
Imala sam pauzu koju nisam odabrala sama, već stjecajem okolnosti,
al......dobro je.... nekako mi je baš godila.
Blog mi je nedostajao,
ipak je to moja "beba", al nisam se htjela javljati sve dok nisam bila spremna.
Sada sam i spremna i odmorna i evo me tu sam !!!!!
Svega se nečega skupilo u isto vrijeme, od krađe fotografija i recepata do jako "nesportskog " ponašanja na drugim stranicama na kojima sam bila uključena, do privatnih padova i nesuglasica do ponovnog uspona....
nevažno sve skrooooz,
tu sam ponovno gdje sam bila i tamo gdje mi je i mjesto !
Nisam zlopamtilo, oprostim svašta nešto, al ne zaboravljam, al opet...valjda to dođe nekako i normalno u ovom vremenu u kojem živimo.
Napokon sam došla k sebi poslije dugo vremena prilagođavanja, možda drugim riječima bi bilo bolje reći iskorištavanja,
al svejedno.....sve je to za ljude, a ima nas Bože dragi svakakvih !
Al opet kažem, nevažno skroz !
Tu sam, jača nego što sam ikada bila i tu namjeravam i ostati, a moj blog je moja stara ljubav i mada sam ga zapustila jedno vrijeme, neću ga napustiti.
Drugačije malo kada pogledam, blog je moj poseban "gušt", a ne stranica gdje trpam sve i svašta.....
ukratko, tu sam i za sve ima vremena  !!!!

crni rižot 039


Kuhalo se i spremalo, slikavalo i svašta nešto radilo u ovoj protekloj godini isto kao da se sve redovno zapisivalo i objavljivalo tako da materijala ima na pretek da ni sama ne znam odakle krenuti !
Ići ili klasikom ili šokom ????
Možda bolje klasikom za svaki slučaj !!!
Ovaj put će to biti crni rižot ili kako ga ja zovem, sva jela takvog tipa, hranom za Bogove !
Malo mu tko može odolit.
U stvari, ne znam da li ikoga znam da ga je probao a da se nije zaljubio na prvi zalogaj !!
Kada se promislim.....ne znam nikoga !
Rižot od sipe začinjen crnilom svi vole.
Mada ne izgleda strahovito primamljivo, većina ljudi sumnjičavo gleda u tanjur sa crnim sosom i rižom, al prvi zalogaj u ustima odagna sve sumnje !

crni rižot 053

Ima mali milion recepata za njega, svi su tu negdje, al poslije godina isprobavanja sam našla onaj svoj koji je meni poseban.
Isprobavala sam sve, od ribljeg temeljca, bijelog vina, kvasine, limuna, različitih maslinovih ulja, maslaca, parmezana......ma svega nečega i dobila kombinaciju koja meni najviše odgovara.
Nema velike mudrolije, jednostavno, brzo i sa samo nekoliko sastojaka imate savršeno kremast i super ukusan rižot.
Teško je dati mjere ovog jela u gram, ja ovo više radim od oka i okusa, al portudit ću se.
Moj dodatak je, naravno, malo ljute papričice; tek toliko da pogura okuse u smjeru koji meni odgovara, a ne da prevladava jelom, kao i sok od limuna, koji mi više odgovara nego kvasina.
Svakako, ovo je za mene skromna al božanska hrana!
Pa da krenemo !

crni rižot 025


Potrebno je ;

maslinovo ulje
lovorov list
1 kg sipe
2 manje kapule sitno narezane
malo češnjaka, sitno narezanog
mala vezica peršina, sitno isjeckanog
malo ljute paprike ( po želji )
ribljeg temeljca ( ili vode) po potrebi
350 g riže okruglog zrna
crnilo od sipe ( izvađeno iz sipe ako se koristi svježa ili 2 male vrećice kupovnog crnila)
sol i papar
žlica maslaca
sok od pola limuna


Dno posude u kojoj kuhate rižot prelijte maslinovim uljem i dodajte kapulu i lovorov list i kada kapula  postane staklenasta dodajemo joj i češnjak i ljutu papriku ako je koristimo.
Kratko izmiješamo pa dodamo narezanu očišćenu sipu.
Posolimo i popaprimo, dodamo polovicu peršina i  kuhamo uz povremeno miješanje dok sok koji pusti sipa ne ishlapi.
Podlijemo sa malo ribljeg  temeljca i kuhamo još nekih 10-tak minuta.
U omekšalu sipu dodamo rižu te dobro izmiješamo pa sve zalijemo bijelim vinom i nastavimo miješati dok vino ne ishlapi.
Rižu neprestalno miješamo pa zalijevamo vrelim ribljim temeljcem, ako ga koristimo,ili uzavrelom vodom.
Kada je riža na pola skuhana, dodamo i crnilo od sipe i ostatak peršina i nastavimo miješati.
Kada je riža kuhana, a nikako raskuhana, sklonimo zdjelu sa vatre i dodamo maslac koji energičnim miješanjem spojimo sa sosom a zatim dodamo i sok od cijeđenog limuna.
Provjerimo okus, pustimo da odstoji par minuta i poslužimo.
U čašu crnog vina savršeno !!!!

crni rižot 089

Dobar tek !!!

16 comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog April 17, 2013 10:38 PM  

Naravno da ti je mesto ovde! I meni je drago da si opet sa nama. "Kuke" sam dugo, dugo gledala i pitala se, ali kao što i sama kažeš, nije ni bitno. Tu si! :)
A što se recepta tiče, nemam pojma kakvog je ukusa, a nemam ni predstavu. Nisam nikad probala. U svakom slučaju, deluje jako primamljivo.
Draga Branka, dobrodošla nazad!

Ika Verunica April 17, 2013 10:41 PM  

Sretan povratak !!!!
Ajmeee.. što ja volin crni rižot !!!

Ljiljana April 17, 2013 10:58 PM  

Falila si jako :)
Tako mi je drago da si se opet vratila blogu. Recept kao i uvek odlican.

Jovanka Baštovanka April 18, 2013 5:08 AM  

ee i ja sam kuke gledala i pitala se kad ces se vratiti!!! cim sam sad ugledala natpis "povratak" odmah sam se razveselila!!! dobrodosla natrag =)
crni rizot nisam nikad probala, mada nisam neki ljubitelj sipe, ali ne bi imala nista protiv da ovo probam..

LoveAffair Cakes by mirela April 18, 2013 7:09 AM  

:)) tako mi je drago vidjeti Vas opet..
veselim se vasm receptima. Oni me vracaju u dragu Dalmaciju i jos vise jacaju ionako vec jaku nostalgiju. Crni rizot je uistinu hrana za Bogove!
I da.. tesko da mozemo mijenjati ljude oko nas. Ali zato mozemo mijenjati svoje stavove prema njima.
veliki pozdrav,
Mirela

dvi ribe dva kumpira April 18, 2013 7:33 AM  

Cure drage, hvala Vam na dobrodošlici !
Nisam mogla zamislit da sam toliko falila !!

irenalana April 18, 2013 9:19 AM  

E bas mi je drago da si ponovo tu. Ja sam i dodala tvoj blog u pracenje sve u nadi da ce biti ipak jednog dana nesto novo na njemu. Znas da su meni tvoji recepti odlicni a pogotovo par njih medju kojima i onaj meso sa graskom to mi je vec postalo klasika prihvatila sam ga kao da je moj recept :-).Crni rizoto nikad nisam probala ali rizote generalno volim pa ne sumnjam da je i ovaj odlican

SENKA April 18, 2013 10:44 AM  

Baš lepa vest!Bravo!

Laka kuharica April 18, 2013 9:45 PM  

Baš lijepo da si se vratila! A ovaj crni rižoto nešto je što obožavam i isti tren pomislim na Dubrovnik - tamo sam ga prvi puta jela! Na žalost, ovdje je nemoguće nabaviti sipu, ali n9ikada se ne zna. A ako se nađe, imam i ovaj tvoj divan recept.

Un Mondo di Sapori April 18, 2013 10:15 PM  

Jako mi je drago da si ponovo tu!! I da sve ide nabolje!! veliki pozdrav!!

Unknown April 20, 2013 10:12 PM  

dobro nam došla a crni rižoto nisam još nkada pravila ali, svaki put ga jedem ako ga ima u ponudi....
obožavam ga

julija April 22, 2013 11:27 PM  

Lipo te vidit napokon opet tu! :) Crni rižot ja ka da si mene pitala šta da staviš za post! :)Ja rižot radim bez kapule i bez limuna- al idući put ću ovako- baš po tvom :)
Dobrodošla nazad!

tara April 25, 2013 10:08 PM  

Srećan povratak, Branka. Nedostajali su mi tvoji recepti.
Puno pozdrava,
Duška

samir August 18, 2013 6:00 PM  

Sretan povratak.Nedostajali ste nam iVaša umjetnost jer ono što Vi radite je umjetnost.

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP