Friday, May 27, 2011

Piletina sa safranom i rizom

saffron chicken 042



Obozavam grasak ili "bizu" po mome,

to mi je jedno od omiljenog povrca.
Odlican mi je svakako, i smrznut a pogotovo svjez.
Svjez grasak nisam imala godinama,
skoro da sam zaboravila kako je mekan, socan i sladkast.
Lani sam se obradovala kada sam ga vidjela na gradskoj "pjaci" gdje sam i ja imala svoju bakicu koja me je "zarobila";)
Namjerno kazem "zarobila" jer ovdje izgleda kada ides od jednog do drugog da nisi lojalan kupac, ne vole one to nikako.
Morate uvjek dolaziti kod svoje bakice ili tetice, kako god je zvali :))
Ja sam se prosle godine, ponavljam, stvarno obradovala kada sam vidjela "svjezi" grasak i instiktivno sam rekla, cak i bez pitanja koliko kosta, da mi da jednu pozamasnu kesicu....
Od zelje sam uzela jednu mahunu i otvorila je i strasno se razocarala, nije uopce bila ni mlada ni slatka......bila je tvrda....
Pitam moju bakicu kada je ubran grasak a ona mi kaze sinoc, ne moze biti svjeziji nego sto je....
Ja joj kazem da mi je nekako tvrd,
a na to mi ona odgovori pitanjem i objasnjenjem : "Da sta ce ti ono meko, ono ti nicemu ne valja,
ovo ti je najbolje, mozes ga kuhati i od njega nesto bar ostane, a od onog mekog nemas nista....."
Kazem ja njoj da ja volim meko, a ona ce meni : "Sta ce ti to, to ti nista ne valja "
Aj sad budi pametan !
Bilo mi je isto zao, uzela sam ja taj grasak doma i ocistila ga i spremila, al..... bio je bas ono sto sam od njega ocekivala da ce i biti,
tvrdo, zilavo i za mene nejestivo.
Bacila sam u smece,
nisam ni zalila za 20 kuna,
al sam obecala sebi da mi se to vise nece dogodit.
Dobila sam jos par puta kao svjezi grasak,
sacuvala ga, blansirala i zamrzla......al sve je to na kraju zavrsilo u smecu.
To mi se moglo dogodit prosle godine jer mi vrt nije bio spreman, al ove godine nema sanse.
Sa kucom koju smo kupili imamo i ogroman vrt koji je ove godine spreman i koji se vec zeleni raznim povrcem,
mjesto nu kojem ja provodim svo svoje slobodno vrijeme i mjesto na koje sam jako, jako ponosna, a zato me i nema bas cesto na blogu....
Vrt dok mi god ne postane "tlaka" mi je mjesto uzivanja,
a za sada stvarno uzivam u svakoj minuti.
Pun je svega po malo.


saffron chicken 051

U dolini Neretve moze skoro pa sve rasti i Bogu hvala vise manje sve i raste,
ali......
ali....
uvjek ima neko ali koje nas u necem zaustavlja ili sprijecava....
ne znam ako cete mi vjerovat, al proslu godinu dana sam jela jako malo povrca, zeleni...
Ljudi u mozda i najboljoj namjeri i na nacin na koji znaju probaju zaraditi novac.... u stvari, moram se ispravit, nema tu uopce najbolje namjere, vec u trci za novcem ljudi svasta rade, koristi se previse otrova i pojma nemam cega vec, tako da me strah bilo sto kupiti.
Voce i povrce sam uzimala jedino od provjerenih, a u nekom trgovackom centru poslije epizode sa salatom mi nije vise nikako palo na pamet.
Kada sam dosla u supermarket ( da sada ne imenujem koji) i htjela kupiti zelenu salatu koju sam mehanicki samo stavila u kesicu, a na drugi komad malo bolje pogledala zaprepastila sam se,
bila je vise bjela nego zelena, kao da je netko prelio mlijekom....
zadovoljila sam se sa staklenkom kiselih krastavaca ili cega vec.... krastavcima koji su vjerovatno tretirani isto kao i ova salata, al bar taj otrov ne vidim.
Ljudi rade svasta,
naravno, onaj tko prvi proda uhvati najbolju cjenu, a poslije kada toga svega ima i kod drugih uzgajivaca, ode sve za nista,
ljudi se muce za nesto jadno i sitno i od svog truda nemaju nista.


biza i pasta 006

Obrala svoj prvi ovogodisnji grasak.....
u nedoumici sto spremiti za rucak i pricajuci o tome sa svojoj prijateljicom ona mi je ponudila svjezi grasak....
znala sam da ga je posadila ranije od mene pa se nisam toliko ni zacudila, al kada sam malo bolje pogledala svoj vidjela sam da ga i ja imam.
Mali milion ideja,al nisam tocno znala sto napravit.
Odlucila sam se za piletinu sa safranom i rizom....i naravno bizom.


saffron chicken 020


Savrsena kombinacija fantasticnog okusa !!!
Dospjele su i prve pomidore ( rajcice) za sada samo u plastenicima, al uskoro ce ih biti i na otvorenom.
Odlicne su, u isto vrijeme i slatkaste a i lagano kiselkaste,
a miris.....mirisu, mirisu.
U nedostatku svjezih pomidora mogu se koristiti i pelati.


saffron chicken 068

Potrebno je:

1 pile izrezano na komade
sol i papar
3 zlice ulja
1 manja kapula sitno narezana
2 zlicice ljutog paprikasa
8 pomidora, oguljenih i narezanih
komadic cesnjaka, zgnjecenog i izrezanog
350 g rize dugog zrna
1 l vrele vode
prstohvat safrana
2 zlice sjeckanog persina
200 g svjeze bize

Pile narezati na komade, lagano posoliti i zapapriti te staviti u tavu sa zagrijanim uljem te nekih 15-tak minuta prziti na laganoj vatri.
Skoro poprzenu piletinu izvaditi iz tave, ako imate viska ulja odstranite ga, te dodajte mljevenu papriku.
Mijesati papriku oko 1 minutu tako da dobije zagasitu boju, ali paziti da ne izgori, te u nju dodati cesnjak i pomidoru koju przimo nekih 10 tak minuta dok izgubi tekucinu i lagano se uprzi.
Na uprzenu pomidoru dodamo rizu, safran i vodu.
Dovedemo na jakoj vatri do vrenja, dodamo piletinu, zacinimo, poklopimo i kuhamo na najlaganijoj vatri bez mjesanja oko 20 minuta, te izvadimo piletinu van iz tave, a dodamo bizu i persin, pa kuhamo jos nekih 5-10 minuta dok se biza skuha.
Provjerimo okus te dodamo piletinu i lagano izmjesamo.
Posluzimo i uzivamo.


saffron chicken 044


saffron chicken 073

Dobar tek !!!!!!


Read more...

Thursday, May 5, 2011

Pralinasta torta od ljesnjaka

cokoladna torta 321



Nije me bilo odavno na blogu, al nije se ljencarilo,
bas naprotiv, imam toliko posla da jednostavno nemam vremena za blog,
al nije ni to razlog da ga sasvim zapustim.
Inace, jako sam probirljiva sto objaviti,
nizanje recepata ne volim,
al za ono dooobro i provjereno.....za to se uvijek nadje pola sata vremena.
E ova torta je jedna od tih jaaakoooo dobrih recepata,
prava bomba.

cokoladna torta 284

Cokolada je inace moja slabost, a ovo je zaista pun pogodak.
I naravno, u mom stilu, jednostavno, na brzinu i jako, jako ukusno.
Pa da ne duljim......

cokoladna torta 323

Potrebno je:

Praline:

250 g secera
50 ml vode
250 g ljesnjaka


Tamno tijesto:

6 jaja
115 g secera
+ 1 zlica secera
185 g tamne cokolade
185 g mljevenih ljesnjaka

Krema sa mlijecnom cokoladom

375 ml vrhnja
300 g mlijecne cokolade
60 g maslaca

Secer i vodu staviti na laganu vatru da zavri bez mijesanja dok se dobije svijetli karamel, te dodati ljesnjake, lagano metalnom zlicom izmijesati, pojacati vatru i kada dobijemo tamno smedju boju karamela smjesu izliti nalagano nauljenu podlogu i sacekamo da se ohladi.
Hladno u grubo iskidamo i stavimo u multipraktik i sameljemo.
Spremimo sa strane.

Cokoladu rastopimo na pari i stavimo da se hladi te joj u ohladjenu dodamo 3 zlice vode i dobro izmjesamo.
Zumanjca odvojimo od bjelanjaca.
Zumance tucemo sa secerom dok dobijemo gustu i blijedu smjesu.
U medjuvremenu tucemo i bjelanjca kojima smo dodali 1 zlicu secera.
Zumanjcima dodamo  ohlađenu rastopljenu čokoladu i izmiješamo te mljevene ljesnjake, lagano i njih umiješamo špatulom pa na kraju snijeg od  bjelanjaka .
Smjesu izlijemo u dva lima promjera 23 cm ili u jedan promjera 25 cm.
Stavimo peci u zagrijanu pecnicu na 180 * oko 30-35 minuta.
Izvaditi iz pecnice, ohladiti i kolac razrezati te puniti kremom i posipati mljevenim pralinama.

Mlijecna krema:

Na laganu vatru staviti vrhnje da zakuha te skinuti sa vatre.
Dodati natrganu cokoladu, ostaviti jedan minut i izmijesati zlicom.
U lagano rashladjenu kremu dodati maslac i izmjesati da se sastojci spoje, poklopiti i staviti u hladnjak 2 sata da se krema stisne.

cokoladna torta 315

Naravno, kada su kolaci sa kremom u pitanju, zbog ustede vremena, ja uvijek krecem od kreme.
U ovom slucaju je redosljed bio krema, praline, otapanje cokolade na pari pa tek onda tamna smjesa.

cokoladna torta 357

Tamna smjesa uzme svega nekoliko minuta da se napravi,
u stvari cijeli ovaj kolac je relativno brz, jedino sto mlijecna krema uzme vremena dok se stisne.
A okus.......vjerujte mi, uzivancija svih cula.

cokoladna torta 298

Umjesto ljesnjaka se mogu koristiti bademi.
Dobar tek !!!!!!

Read more...

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP