Monday, November 22, 2010

Instantno domace lisnato tijesto

puff 173




Zadnja dva posta su mi o maslinama, a bit ce jos bar dva, pa da ne postane monotono, malo cemo se poigrati sa tijestom.
Prva pomisao koja mi padne kada je u pitanju domace lisnato tijesto je duzina postupka i preklapanje,
ma predugo to uzme, za to kao da mi je potreban cijeli dan,
a i jest, ako ce se raditi klasicnim putem.
A tko to ima vremena toliko napretek da ce odvojiti toliko vremena za komad tijesta.
Najlakse bude uputiti se u najblizu prodavnicu i kupi komad gotovog smrznutog lisnatog tijesta, kojem nista ne fali.....
ali meni kao da je uvijek izazov napraviti nesto sto se moze kupiti i u stvari pokazati kako nije problem to isto napraviti kod kuce.
A znate i to, da ako nesto nije lagano i jednostavno, da ga vjerovatno ne bi ni radila.

puff 071

Ovo lisnato tijesto je zamijesano gotovo doslovno u par minuta,
cijeli nered koji se napravi u kuhinji su tek lagano zabrasnjene ruke i pobrasnjena radna ploha.

puff 017

Ja ga radim u multiprakriku, masini koja mi je nezamjenjiva u kuhinji.
Jacina masine mi je 800 W pa mogu doslovno sve u njoj raditi.

puff 148
puff 168

Potrebno je :

4 solje brasna ( solja od 250 ml )
2 zlicice soli
500 g maslaca
1 solja jako hladne ( ledene) vode

U multipraktik stavite brasno i sol i pulsirajte dva puta da se sastojci izmijesaju.
Hladan maslac narezati na kocke ( oko 10 cm ) i ubaciti ih u brasno.
Ponovno pulsiramo dva puta, pa spatulom izmijesamo tako da pokupi i smjesu sa dna.
Dolijemo vodu i kratko pulsiramo.
Ponovno upotrijebimo spatulu i ponovimo pulsiranje.
Tijesto je gotovo.
Jos ce biti mrvicasto,
istresite ga na pobrasnjenu radnu plohu i oklagijom ga samo pritiscice tako se spoji.

expres i puff 049

expres i puff 050-1
Oblikujte kvadrat velicine 40 - 45 cm.
Donji dio tijesta blizi vama prebacite do polovice tijesta i preklopite ga drugim te ponovno razvaljajte ( ja radila obrnuto ).
Podijelite na dva dijela.

expres i puff 051

expres i puff 056

Razvaljajte ga , zamotajte u rolnu, lagano spljostite tijesto rukom tako da dobijete grub pravokutnik.
Ponovite postupak i sa drugim komadom tijesta te ih prekrijte plasticnom folijom i ostavite da miruje u hladnjaku bar sat i pol vremena.
Na kraju, tijesto razvaljati i raditi s njim sto zelimo.

puff 012

Ja sam ga punila sa cokoladom i slatkim nadjevom od sira.
Ako ga ne zelite odmah koristiti spremite ga u zamrzivac.

puff 052
puff 026

Tijesto bude savrseno lisnato i prekrasno prhko,
a ukus mu nije ni priblizan onom kupovnom,
ovaj je jako, jakooo ukusniji.

E sada samo da naglasim par stvarcica koje su mi uvijek jako vazne kada radim ovakva tijesta.
Preporucujem ovo raditi u hladnoj prostoriji,
minimalno dodirivanje tijesta rukama, toplina ruku rastopi maslac,
minimalno koristenje i multipraktika jer se motor masine brzo grije pa i ta toplina takodjer smeta ( zato se i koristi samo pulsiranje),
voda stvarno mora biti ledena, kao uostalom i svi sastojci,
ponekad stavim u brasno malo u zamrzivac....
i naravno za rezanje lisnatog tijesta jako, jako ostar noz.


puff 172

Okus predobar ,
Dobar tek !!!!!!

24 comments:

Unknown November 22, 2010 1:58 PM  

woww harika gözüküyor,ellerine sağlık..sevgiler :)

Shangri La Food November 22, 2010 2:00 PM  

VAU.. pojma nisam imala da se lisnato može tako jednostavno napraviti. hvala puno puno na receptu

dvi ribe dva kumpira November 22, 2010 2:03 PM  

Zaboravila sam gore u postu napisati da mi je ovo recept iz knjige "Modern Baker "autor Nick malgieri,
knjiga me odusevila prosle godine kada sam je i kupila al jednostavno nisam imala vremena za isprobavanje,
Recepti su prekrasni i pristup i metode radjenja tijesta drugacije od klasicnih,
na moju srecu, multipraktik se skoro svugdje koristi ;)
Hvala cure :)

Ljiljana November 22, 2010 3:35 PM  

Fenomenalno izgleda, jedva sam cekala da vidim recept.
Obicno me izbezume "brzi" recepti za lisnato, koji na kraju lice na plastelin i ne vidi im se ni jedan jedini listic, ali ovo stvarno ne uzme puno vremena a izgleda predivno. Znajuci tvoje recepte, sigurna sam da je i ukus takav.
Probacu da ga napravim ovih dana.
Pozdrav Branka :))))

Nale Coolinarija November 22, 2010 4:04 PM  

E, ovo ce mi dobrodoci, jer ja imam sve neke komplikovane receptice za lisnato, a ovo kupovno uopste mi se ne svidja. Obozavam lisnate stvarcice, al upravo zbog vremena provedenog u pripremi, nesto ga nema cesto u mojoj kuhinji. Ovo cu upamtiti, pa kad dodje red na lisnate stvari probacu. Hvala;))

Casa de vainilla November 22, 2010 5:47 PM  

Koji fantastican recept, hvala ti sto ga delis s nama!!!
Meni ta lisnata testa uopste ne idu za rukom... na kraju, posle svih onih preklapanja i hladjenja dobijem sve samo ne listice. Mozda je problem u receptima, ali vise verujem da je problem u meni tj. da nesto zbrljavim u pripremi. Vec dugo se spremam da probam onu tvoju varijantu koju sam propustila u kuvarijacijama, ali ovo mi izgleda mnogo jednostavnije i brze pa ce sigurno pre doci na red :)

dvi ribe dva kumpira November 22, 2010 5:54 PM  

Ma ovo je stvarno brzinski i jako finooooo.
Ovo mi je prvi put da sam ga radila neki dan , malo sam se prepala kada sam vidjela da se tijesto nije nesto jako spojilo,
ali oklagija je napravila posao laganim pritiskanjem,
znala sam da ce tijesto peceno biti odlicno jer su bili vidljivi komadici maslaca u njemu.....
samo se ne smije previse dirati rukama.
Morat cu ponovit za koji dan, sto zbog brzine, sto zbog ukusa a i utvrdjivanja gradiva :))))
Tijesta su mi posebni gusti za radit,
a stvarno je jednostavno,
nema nego jedno preklapanje i jedno cekanje i to je to :)))

Unknown November 22, 2010 6:21 PM  

Ovo je fantastično, draga Branka. Samo mi je sada u glavi kada ga raditi!

Наташа November 22, 2010 6:51 PM  

Auuuu strava! Da ti iskreno kažem, ono dansko lisnato ti je zakon, ali se treba dosta dugo čekati dok se ne napravi. Ali ovo? E bome, ako sad ne kupim multipraktik (nije da neću, već neko vrijeme razmišljam "treba li mi?"), neću ga nikad ni kupiti. :))))))
Bilježim si i pravim ga obavezno! :) Hvala ti Branka na ovom receptiću! :*

Nevena Buljan November 22, 2010 10:50 PM  

Ovo ti je revolucionarno! prvom prilikom, vjerojatno ovaj tjedan ću isprobati! :)))

Esther Aliu November 23, 2010 3:42 AM  

Puno hvala na ovom receptu.

Aleksandra November 23, 2010 8:37 AM  

Kao veliki ljubitelj lisnatog prosto sam oduševljena ovim tvojim receptom a tek slikama :) Testo izgleda savršeno, kao iz pekare, specijalno onaj sa punjenjem od sira.

Andrea November 23, 2010 9:31 AM  

Za svakodnevnu upotrebu jednostavno odem i kupim lisnato ali i ja povremeno volim isprobati "komplicirane" recepte čisto izazova radi. Tvoj Danish pastry me oduševio i iako je priprema dugotrajna ništa to nije komplicirano. Sigurno ću i ovaj recept isprobati, još je jednostavniji, a pečeno tijesto izgleda zbiljo savršeno. :)

Shacky November 23, 2010 11:49 AM  

Nemogu da verujem da tako divno lisnato testo može tako lako da se pripremi!

Tadeja November 23, 2010 12:41 PM  

Izgleda fenomenalno! Ništa lošije od "pravog" lisnatog. Definitivno probam, jer svi volimo lisnato, a ovo stvarno nemjerljivo pojednostavljuje postupak. Hvala na receptu!

Snjezana November 24, 2010 12:57 PM  

hej, majstorice za tijesta, eno ti nagradice na mome blogu pa ako ti se da, preuzmi ju.:))))

mirjana November 25, 2010 10:19 AM  

Hee,ozdravile tebi rukice !!!:)
znas kod mene u svim tim receptima pise da se dodaje limunov sok,ja ga uporno izbjegavam,pa me zanima da li ti znas nesto o tome ???
I kod mene te ceka nagradica ako si zainteresovana !!

dvi ribe dva kumpira November 25, 2010 11:22 AM  

Hvala svima na komentarima :)
Kao sto sam ranije rekla, ovo mi je prvi put da sam ovaj recept radila,
iskreno, nisam mislila da ce uspjeti,
a kada je vec uspio i kada je stvarno lagan i "trkaci" bilo mi je posebno drago podijeliti ga sa svima :)
Mirjana...za ruke, one su sa ovakvim receptima kao na odmoru,
nema mijesenja ni velikog valjanja ;)
Volim svoj multipraktik bas zbog ovakvih stvari.
Limunov sok ja uvijek stavljam u prhka tijesta,
ili njega ili kiselog vrhnja ili jogurta, soka od narance....nevazno samo da ima malo kiseline,
to samm pokupila iz "How to eat" od Nigelle i biila zadovoljna tako da mi je to sada obavezno,
svakako oprobaj :)

p3opah December 01, 2010 2:29 PM  

ovo je stvarno savrseno i jednostavno. Moracu da probam uskoro,

Pozdrav.

Just Cake Girl December 07, 2010 5:39 AM  

Izgleda odlično, makar nisam za tijesto možda mi jednom posluži! :))

Peggy December 12, 2010 10:37 PM  

This looks absolutely fabulous!

Sanja August 10, 2011 10:20 AM  

Evo i mene nakon dugo vremena na tvome blogu da vidim sta ima. Najvecu paznju mi je privukao bas ovaj receptic, mada ni ostali ne zaostaju :-) Sve je primamljivo i jako fino. i slike su ti jako lijepe. Veliki pozdrav.

dubravka62 September 05, 2011 8:57 AM  

Prelepo. I ovo moram da probam i to sto pre ..........
Pozdrav .

dubravka62 September 05, 2011 8:59 AM  

Predivan recept ........jos jedan u nizu koji sam zacrtala sebi da ga isprobam cim pre stignem .
Hvala branka .

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP