Tuesday, December 2, 2008

Trostruki cokoladni keksi










Kada su djeca u pitanju, cokolada je kod mene No1 namirnica, a vjerujem i kod drugih.

Kako god je pripremali i u sto god je stavljali, svakako je pobjednik.

Imam prekrasan recept od "chocolate chip cookies", ali mom sinu to nije dovoljno,
on hoce cijeli kolac da bude cokoladni i plus svega jos dodati extra cokoladu.

Cokolade nikada dosta.....

E danas sam radila trostruke cokoladne kekse.....i znate sto...
napokon se zadovoljio.

Ja se nisam mogla odluciti koji su bili bolji, ali on jest....

odlucio se za prvu, tamniju verziju.

Ovi keksici izidju kao mali "mud cake biscuits"....stvarno nesto prekrasno.

Hrskavo iz vana ,a mekano iznutra....





Za prvu verziju mi je bilo potrebno :


190 g obicnog brasna

40 g self raising brasna
50 g kakaa
200g
smedjeg secera, tijesno upakovanog

200 g tamne cokolade, dobre kvalitete
120 g maslaca

2 jaja, lagano umucena

95 g komadica mlijecne cokolade
95 g komadica bijele cokolade


Najprije ukljuciti pecnicu da se grije na 180*.
Dvije plice tepsije prekriti papirom.

U manju zdjelicu staviti na srednju vatru maslac i tamnu cokoladu, izlomljenu na komadice, da se otopi.
Otopljeno spremiti sa strane i ostaviti nekih 5 minuta da se lagano prohladi.

U medjuvremenu sve suhe namirnie prosijati u posebnu zdjelu, a u sredini napraviti udubinu.
U udubinu dodati lagano prohladjenu otopljenu cokoladu i izmuceno jaje.






Drvenom kasikom dobro izmijesati i na kraju umijeasti komadice cokolade.









Zlicu punu nadjeva oblikovati u okruglice i stavljati u tepsiju, pazeci da ostavljamo razmak, jer se keksici rasire.

Svaku kuglicu lagano prstima pritisnuti, tako da ostanu visine oko 1.5 cm.







Peci nekih15-18 minuta pa pecene keksice ostaviti jos 5 minuta u tepsiji, pa tek onda prebaciti na resetku da se ohlade.






Pazite, nemojte ih prepeci.





I keksici peceni 15-tak minuta, na dodir ce biti dosta mekani, ali ce se hladjenjem stisnuti.





Druga verzija trostruko cokoladnih keksica.


Bilo mi je potrebno:


125 g maslaca
2 zlice extrata od vanilije

2 zlice kakaa

1 solja smedjeg secera

1 jaje

110 g obicnog brasna

75 g self raising brasna

125 g komadica mlijecne cokolade

125 g komadica tamne cokolade



Zagrijati pecnicu na 180*.

Dvije plitke tepsije prekriti pergament papirom.

Maslac, secer i extrat o vanile mikserom umutiti, ali ne previse.

Suhe sastojke prosijati u jednu zdjelu.

Maslacu i seceru dodati jaje, koje ulupamo kuhacom, pa dodamo suhe namirnice.

Lagano ih umutimo i na kraju dodamo komadice cokolade.







Zlicom vadimo smjesu, koju oblikujemo u kuglice, lagano pritisnemo i sa dovoljno razmaka, slazemo jednu kuglicu do druge.
Pecemo oko 12 minuta.







Ostavimo u tepsiji oko 5 minuta, a onda keksice vadimo na resetku da se sasvim ohlade.







1 comments:

dvi ribe dva kumpira December 05, 2008 11:19 AM  

Nisam znala gdje sam promasila....
malo sam se "igrala", pa je komentar link sasvim nestao. :):)
Tek sam veceras nasla svoju gresku :):)

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP